E

לשאול שאלות גדולות.

ללמוד בקהילה מגוונת.

לחשוב עתיד משותף.

נפתחה ההרשמה למחזור ז'
של תוכנית "מסעות דעת"

לשאול שאלות גדולות.

ללמוד בקהילה מגוונת.

לחשוב עתיד משותף.

נפתחה ההרשמה למחזור ז'
של תוכנית "מסעות דעת"

"מסעות דעת" היא תוכנית מנהיגות אינטלקטואלית ייחודית, המבקשת לטפח בקרב קבוצה נבחרת של סטודנטיות וסטודנטים כישורי התבוננות ויכולת ניתוח של שאלות עומק רעיוניות ופילוסופיות בהקשר של בעיות השעה, ומחברת בין שאלות אלו ובין המציאות החברתית והפוליטית.

  • התוכנית מורכבת מלימודי קיץ שיתקיימו במשך חמישה שבועות רצופים וממפגשי המשך שיתקיימו אחת לחודש במהלך שנת הלימודים.
  • דרושה מחויבות, רצינות והתמדה. לא נדרש ידע קודם.
  • עמיתות ועמיתי התוכנית יזכו במלגת לימודים באוניברסיטה בסך 5,000 ש"ח, בזכאות אפשרית ל-4 נקודות זכות, ובמגורים בירושלים בתקופת תוכנית הקיץ.
  • התוכנית מיועדת לסטודנטיות וסטודנטים בתחילת לימודיהם באוניברסיטה העברית בירושלים, באוניברסיטת תל אביב או באוניברסיטת בן-גוריון בנגב, בכל תחומי הידע.
  • מועד אחרון להגשת מועמדות: 26.5.2024.

לא יכול.ה לחכות?

לצפייה בקולות הקוראים והרשמה

לא יכול.ה לחכות?

לצפייה בקולות הקוראים והרשמה

שאלות ותשובות:

צעירות וצעירים בתחילת לימודיהם האקדמיים בשנה"ל תשפ"ה באוניברסיטה העברית בירושלים, באוניברסיטת תל אביב או באוניברסיטת בן-גוריון בנגב. ראו פירוט בקול הקורא הרלוונטי לאוניברסיטה אליה נרשמת.

בשנת 2024 התוכנית מתקיימת בשיתוף פעולה עם האוניברסיטאות המוזכרות לעיל ולכן רק סטודנטיות וסטודנטים שעומדים ללמוד בשנה"ל תשפ"ה באוניברסיטאות אלה יוכלו להשתתף בתוכנית. בשנים הבאות ייתכן שהתוכנית תתאים גם לסטודנטיות וסטודנטים ממוסדות להשכלה גבוהה נוספים.

התוכנית מורכבת משלושה חלקים:

  • תוכנית הקיץ – תתקיים במכון ון ליר בירושלים במשך חמישה שבועות רצופים, החל מיום ראשון, 25.8.2024 ועד יום חמישי, 26.9.2024, בימים ראשון–חמישי מדי שבוע, משעות הבוקר ועד שעות הערב. היא כוללת מגורים משותפים בדירות במתחם ייעודי בירושלים. התוכנית תכלול גם סוף שבוע משותף אחד. 
  • מפגשי המשך – יתקיימו בימי שישי אחת לחודש במהלך שנה"ל תשפ"ה. מפגשים אלו יוקדשו להמשך הלמידה, להעשרה נוספת ולעבודה על מסע אישי.
  • המסע האישי – במהלך לימודי הקיץ ובמפגשי ההמשך החודשיים יפַתחו העמיתות והעמיתים פרויקטים אישיים של מחקר ושל עשייה חברתית ותרבותית, בליווי צמוד ומתמשך של צוות התוכנית.

דרישות התוכנית כוללות: 

  • נוכחות מלאה בתוכנית הקיץ שתתקיים בימים ראשון–חמישי במשך חמישה שבועות בתאריכים 25.8.2024–26.9.2024, ובכלל זה לינה במעונות הייעודיים בימים ראשון–רביעי, וכן נוכחות בסוף שבוע משותף שיתקיים במהלך תוכנית הקיץ.
  • נוכחות מלאה בכל אחד ממפגשי ההמשך שיתקיימו בימי שישי אחת לחודש במהלך שנת הלימודים תשפ"ה.
  • השלמת המסע האישי.

התכנים בתוכנית מאתגרים, מחייבים חשיבה לא שגרתית, מורכבת וביקורתית, ולצד ההרכב החברתי הרבגוני של עמיתי התוכנית, הם מיועדים לקדם נקודות מבט רחבות וחדשניות על סוגיות עכשוויות מורכבות.

הלימודים כוללים סמינרים, תרגולים, סיורים, הרצאות אורח וסדנאות כתיבה ויצירה, ומוקדש בהם מקום נכבד לדיונים ולהעשרה הדדית בין המשתתפים.

דוגמאות לנושאים של סמינרים הנלמדים בתכנית: "להיות אנושי בעולם טכנולוגי", "עלייתה ונפילתה של התבונה", "שאלת החופש", "על חשיבה ואוריינטציה מוסרית", "ישראל, הפלסטינים והמזרח התיכון: חשיבה מחודשת", לצד סדנאות כתיבה, שירה, תיאטרון וסיורים ברחבי הארץ.

תוכנית הקיץ מתקיימת במכון ון ליר בירושלים. העמיתים יתגוררו במעונות ייעודיים בירושלים. מפגשי ההמשך במהלך שנת הלימודים יתקיימו חלקם באוניברסיטה וחלקם במכון ון ליר בירושלים.

בתוכנית מלמדים בכירי החוקרים והחוקרות ובהם פרופ' שי לביא, פרופ' ניסים מזרחי, ד"ר יוכי פישר, ד"ר ראיף זריק, ד"ר אסף דוד, ד"ר חגי בועז, פרופ' בנימין פולק, פרופ' עילית פרבר, פרופ' דני פילק, פרופ' רונית עיר-שי, פרופ' אביגיל יעקובסון, פרופ' יוני מנדל, פרופ' מעין אמיר ואחרים.

התוכנית מיועדת מדי שנה לקבוצה קטנה ואיכותית של צעירות וצעירים בתחילת לימודיהם האקדמיים באחת האוניברסיטאות האמורות. קבוצות העמיתים מורכבות מצעירות וצעירים יהודים וערבים, חרדים, דתיים, מסורתיים וחילונים, מהמרכז ומהפריפריה, שעתידים ללמוד מגוון תחומי לימוד (מדעי הרוח, מדעי החברה, מדעים מדויקים ועוד).

להיבט החברתי יש חלק מרכזי בתוכנית: העמיתות והעמיתים מבלים יחדיו חמישה שבועות רצופים ואינטנסיביים, שבמהלכם הם גם מתגוררים יחד. החיים המשותפים תורמים לגיבוש הקבוצה וליצירת חוויה חברתית חד-פעמית, והם גם מעצימים את החוויה האינטלקטואלית – בזכות המפגש הבלתי אמצעי עם מגוון דעות, ובזכות הדיונים הערים שמתחילים בכיתת הלימוד ונמשכים ביתר שאת במתחם המגורים.

לא נדרש ידע מוקדם, אך נדרשים מחויבות, רצינות, התמדה ורצון ללמוד בקהילה מגוונת.

ההשתתפות בתוכנית אינה כרוכה בתשלום. נוסף על כך, העמיתים יתגוררו במהלך תוכנית הקיץ (25.8.2024–26.9.2024) במעונות ייעודיים בירושלים על חשבון התוכנית.

זאת ועוד, עמיתי ועמיתות התוכנית יזכו במלגת לימודים באוניברסיטה בסך 5,000 ש"ח, בכפוף למילוי כל מטלות התוכנית המפורטות לעיל.

עמיתי ועמיתות התוכנית יוכלו לקבל בעבורה עד 4 נקודות זכות, בכפוף למילוי כל מטלות התוכנית ועל פי תנאי האוניברסיטה כמפורט בקולות הקוראים.

"התוכנית השיבה אותי אל חדוות חקר הטקסטים… השקיעו בנו מעל ומעבר והעבירו לנו את התחושה שהלימודים בתוכנית הם פרויקט משותף שכולנו כאן כדי לבנות אותו". (ירדן ליכטרמן, מחזור א)

"התוכנית ציידה אותי בשפה חדשה לדבר בה ולחשוב דרכה, לענות ולשאול באמצעותה, וביכולת להתבונן באופן רחב וביקורתי יותר על החברה והתקופה שאני חיה בה. הקבוצה החברתית הורכבה מאנשים חכמים ומגוונים כל כך לעבור איתם את תהליך הלמידה וההתפתחות, ואני מוקירה מאוד את כל אלו. נוסף על כך, התוכנית אפשרה לי להרגיש חיבור ואמפתיה כנים ועמוקים יותר כלפי אנשים וקבוצות שאורח חייהם שונה מזה שלי". (עמר יצחק, מחזור ג)

״האנשים שהכרתי פה הביאו איתם עולמות, אמונות וערכים שונים לגמרי מאלו שאני באתי איתם, אבל הדבר הכי חשוב שהיה משותף לכולנו הוא היכולת לשמוע ולשוחח אחד עם השני. השיחה הזו עם אנשים כל כך שונים ממני הייתה הראשונה מסוגה בחיי. למדתי הרבה מכל אחד ואחת מחבריי בקבוצה על החיים שלהם ועל מחשבותיהם, דבר שגרם לי להרחיב את האופקים והמחשבות שלי ולראות את העולם בעיניים של אנשים אחרים". (זינב חסן, מחזור ג)

"מגוון הדעות שנחשפתי אליהן בתוכנית, ובעיקר אלו שהושמעו בין השיעורים ובערבים, העשיר אותי וגרם לי לבחון את דעותיי שלי ואת הדפוסים שאני נוהג לשקוע לתוכם. אף שאני מחשיב את עצמי כליברל ופתוח, מעולם לא יצרתי קשרים משמעותיים או שיח מעמיק עם חרדים או פלסטינים, ובתוכנית זכיתי להזדמנות להכיר ולהתקרב כפי שלא הזדמן לי במקומות אחרים". (עמרי אגסי, מחזור ד)

"מארגני התוכנית עשו את הבלתי ייאמן וקיבצו צעירים מכל קשת התרבויות בישראל, בעלי השקפות שונות והפוכות בתכלית, ודנו איתם ברעיונות הגדולים ביותר שעיצבו ועודם מעצבים את תרבות המערב כפי שאנו מכירים אותה כיום. כל זה בתוכנית שכולה חוויה חברתית ואנושית מיוחדת. רכשנו כלים ללמוד ולנתח כתבים פילוסופיים והגות בכלל. המפגש עם המגוון האנושי הרחב והאיכותי של משתתפי התוכנית עורר שאלות ושיח ער, ובמהלך התוכנית נרקמו חברויות בלתי שגרתיות". (שימי כהן, מחזור ד)

"החשיפה לדעות שמאתגרות ולפעמים מכעיסות אותי הוציאה אותי מאזור הנוחות שלי, והתחלתי ללמוד איך מתמודדים עם דעות בסיסיות ששונות לגמרי משלי. היום אני מצליח להקשיב ולתת לעצמי את הזמן להבנת הצד השני". (מאלק אבו סהיון, מחזור ה)

אחר סיום התוכנית השנתית מצטרפים בוגריה לקהילת הבוגרות והבוגרים שלנו, שנפגשת לסמינרים, סופי שבוע ומפגשי לימוד ושיח, ומשמשת רשת חברתית לתמיכה בהקמה וקידום של יוזמות אישיות וקבוצתיות של הבוגרות והבוגרים.

הגשת מועמדות לתוכנית אפשרית עד 26.5.2024.

אפשר לפנות אלינו בדוא"ל journeys@vanleer.org.il ובטלפון 02-5605251.

עמיתות ועמיתים מספרים על התכנית:

פרטים נוספים והרשמה

פרטים נוספים והרשמה

קול קורא
האוניברסיטה העברית בירושלים
קול קורא
אוניברסיטת תל אביב
קול קורא
אוניברסיטת בן גוריון בנגב

פרטים נוספים והרשמה

26/05/2024

הירשמו עכשיו 

מועד אחרון להרשמה

26/05/2024

הירשמו עכשיו